România rămâne fruntaşă în ceea ce priveşte cazurile de tuberculoza
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că în anul 2008 au fost înregistrate 19.108 cazuri noi de TBC, cu 2% mai puţine comparativ cu 2007, când au fost raportate 19.495 cazuri.
“Cifrele indică, pentru anul trecut, o incidenţă de aproape 108 cazuri la o sută de mii de locuitori, faţă de 110 cazuri la suta de mii de locuitori, cât s-au înregistrat în 2007.
Există judeţe în ţară, în special cele din sud, cum ar fi Dolj, unde se înregistrează mai multe cazuri, din cauza condiţiilor de trai”, a precizat dr. Constantin Marica, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei.
Pacienţii români bolnavi de TBC beneficiază de tratament gratuit în toate institutele de profil din ţară. „Sînt multe centre unde pacienţii cu tuberculoză pot fi trataţi la standardele din alte ţări ale UE. Costurile sînt acoperite 100% şi chiar şi diagnosticarea se face gratuit”, a mai spus dr. Marica. În plus, de peste trei ani, pacienţii cu TBC care nu mai răspund la tratamentul standard al acestei boli, pot fi trataţi în două centre speciale, la Bucureşti şi la Bisericani. Aceste centre au fost renovate şi dotate, iar personalul medical a fost special instruit astfel încît pacienţii care nu mai răspund la tratamentul obişnuit să poată urma alte scheme de tratament. Din anul 2007, România face parte, alături de alte 17 ţări, printre care Bulgaria, Armenia, Turcia şi Federaţia Rusă, din Planul de Stopare a tuberculozei, program ce aparţine OMS şi se va desfăşura pînă în anul 2015. Reprezentanţii OMS au precizat că scopul programului este să reducă semnificativ numărul cazurilor de TBC din cele 18 de ţări şi să elimine, treptat, tuberculoza ca problemă de sănătate publică, pînă în anul 2050.